Flarekoppeling & Flare techniek 

Wat is een flarekoppeling?

Een flare-koppeling is een koppeling die voor het afdichten gebruikmaakt van de opgetrompte pijp.Het is een koppeling die afdicht door het aandrukken van een relatief zacht materiaal op een harde ondergrond.

 

Op een pijp (7) wordt een wartel (4) en een steunring (6) geschoven. Hierna wordt de pijp aan het uiteinde, met een speciaal gereedschap, opgetrompt (voorzien van een kegelvorm). De pijp met steunring wordt op het koppelingshuis (3) geplaatst. Met de wartel (4) wordt de opgetrompte pijp tegen het afdichtvlak (5) gedrukt. Doordat het pijpmateriaal relatief zacht is (een zacht metaal of koper) zal in het contactvlak (5) er een vervorming optreden. Deze vervorming van het relatief zachte materiaal zorgt voor de afdichting.

Het voordeel van een flare-koppeling is dat deze geen losse afdichtring heeft. Hierdoor is de koppeling betrouwbaarder dan een koppeling met een losse afdichtringen.

Het nadeel van een flare-koppeling is dat voor het optrompen van de pijp er een speciaal gereedschap nodig is. Een ander nadeel van de flare-koppeling is dat bij het optrompen (oprekken) van de pijp er soms aan de omtrek (haar)scheuren ontstaan. Hierdoor kan er een lek ontstaan.Wij verkopen in onze webshop leiding op maat daarbij zijn voor u de Flare koppelingen al gemaakt 

Regels omrent flareverbindingen 

NEN-EN 378Regels

Flareverbindingen mogen alleen worden gebruikt voor gegloeide leidingen, waarbij de buitenmiddelijn van de leiding niet meer bedraagt dan 20 mm.

Als er koperen leidingen worden gebruikt moet het materiaal voldoen aan de eisen van NEN-EN 14276-2.

Voor flareverbindingen van koperen leidingen moeten het juiste aanhaalmoment en de juiste voorwaarden worden toegepast als aangegeven in de tabel. De trompen moeten worden aangedraaid met het aangegeven aanhaalmoment door middel van een aanhaalmomentsleutel en de juiste moersleutel.

De uiteinden van de leiding moeten haaks worden afgesneden en vrij zijn van bramen.

 

LET DUS OP AANBIEDERS DIE AIRCO'S LEVERN MET DE LEIDING BIJ DE AIRCO'S DEZE MAG U NIET GEBRUIKEN!! DEZE VOLDOEN NIET AAN DE NORM!

aANHAAL MOMENT fLARE KOPPELING

Onze kant en klaar sets worden standaard geleverd met een Flare-koppelling, mocht u om wat voor reden dan ook een nieuwe flare willen maken, dan kunt u dat doen op de manier die in dit filmpje te zien is. Bijvoorbeeld wanneer de leiding overlengte heeft of wanneer u de koppeling kapot is gedraaid. 

Wij willen u behoeden op fouten bij het maken van een flare-koppeling, doe dit dus zorgvuldig. 

In het geval van de aankoop bevestigen u dat u voldoet aan " Verordening (EU) nr. 517/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 &uuml inzake gefluoreerde broeikasgassen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 842/2006" en alleen een F-gassen gecertificeerd bedrijf mag de inbedrijfstelling uitvoeren.

wilt u meer weten over wet & regelgeving kijk dan eens op de pagina Veelgestelde vragen.