Veel gestelde vragen

Wat is een airco? 

Airconditioning betekend letterlijk vertaald "luchtbehandeling" in de volksmond zijn vele termen bekend zoals; Airco, Airconditioning, Klimaat beheersing, Klimaat koeling, Clima control, Lucht beheersing en wellicht zijn er nog veel andere termen die gebruikt worden.
Welke naam mensen de Airconditioning ook geven, de functie is bijna altijd gelijk....
Met een Airco bent u in staat een aangename temperatuur te creëren in uw huis op de werkplek en zelfs in de boot of in de caravan.

Wat kan een airco?

Een airco systeem is in staat om:

  • De temperatuur te controleren
  • De luchtvochtigheid te controleren
  • De lucht filteren
  • De lucht reinigen
  • Voor lucht circulatie en Luchtverversing zorgen
  • Een ruimte koelen
  • En in een sommige gevallen een ruimte verwarmen (al onze modellen kunnen dit) 

Een airco is in Nederland toch niet echt nodig?

Dit kan iedereen het beste voor zichzelf bepalen.
Echter ons mooie Nederland kent zomers met bijzonder hete piekdagen van soms wel boven de 30°C.
Deze temperaturen zijn in Nederland onprettig door de veelal hoge luchtvochtigheid die we hier hebben.
Het voelt al heel snel benauwd aan, een goed aircosysteem is op dit soort dagen geen overbodige luxe.

Bovendien is airco bijzonder geschikt in bepaalde ruimtes zoals werkplekken, uitgaansgelegenheden, winkels en andere plaatsen waar meerdere mensen in dezelfde ruimte verblijven.
Doordat de airco tevens zorgt voor een goede lucht circulatie en frisse verse lucht aanvoert zal het prettiger aanvoelen in deze ruimte.

Met een kleine extra investering in een warmtepomp zorgt u ervoor, dat u niet alleen kan koelen maar ook de rest van het jaar kan verwarmen.
Dit is dan wel weer aangenaam, op de vaak barre winters die we hier meemaken.
Dit kan tegenwoordig op een energiezuinige manier, waardoor het zelfs voordelig kan zijn de airco mee te laten draaien.

Wat is een inverter gestuurde airconditioner of luch/lucht warmtepomp?

 

Op bijna alle modellen airconditioning is er de keuze voor een inverter gestuurd systeem. Hier wordt een compressor toegepast die niet aan- en uitgaat, maar waarvan de koudemiddelstroom de temperatuur traploos regelt. De invertergestuurde airco zorgt voor een constante binnentemperatuur. De invertertechniek zorgt ervoor dat de airconditioner automatisch en snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het systeem stemt de te leveren koude- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat.Inverter systemen hebben een hoog gebruikscomfort, een zeer laag geluidsniveau en tot 30% lager energieverbruik.

Wat is een invertercompressor?

Bij de inverter unit is, door extra ingebouwde technieken en systemen, het toerental van de compressor variabel. Dat maakt de productiekosten hoger maar het biedt wel een aantal grote voordelen. Een inverter unit heeft een toerengeregelde compressor, die de koudebehoefte optimaal regelt op de vraag van de ruimte. De compressor regelt terug in toerental in plaats van steeds aan- en uit te schakelen. Doordat de compressor een lager toerental kan draaien is ook de capaciteit te reduceren (tot 25%). Hierdoor wordt een constantere ruimtetemperatuur bereikt en dus meer comfort.De inverter is ongeveer 40% efficiënter dan een aan/uit unit.Dit resulteert in een laag energieverbruik. De compressor start geleidelijk met een laag toerental en heeft dus geen inschakelpiek (korte hoge startstroom). De inverter heeft tevens een zeer laag geluidsniveau.

Wat is of wat wordt er bedoeld met (s)eer en (s)cop?

De termen COP (prestatiecoëfficiënt) en EER (energie-efficiëntieverhouding) beschrijven het verwarm- en koelrendement van airconditioners. Ze duiden de verhouding van verwarming of koeling door een unit aan ten opzichte van de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om deze te genereren. Als een airconditioner dus 5kW warmte genereert met 1kW elektriciteit, dan is de COP 5.0. Als een airconditioner 5kW koeling genereert met 1kW elektriciteit, dan is de EER 5.0. Hoe hoger de COP en EER, hoe energiezuiniger het systeem is. In dit geval zou je een rendenment hebben van 500% 

Dus even zwart wit uitgelegd 

Een electriche kachel van 1kw produceert 1000 watt aan warmte 

Een airco met een electrich verbruik van 1000 watt produceert dus 5000 watt aan warmte 

Geen wonder dus dat heel Nederland overstapt van aardgas naar luchtwarmtepompen / airconditioners.

Waarom zou ik een airco nemen?

 

Er zijn vele redenen te bedenken waarom een airco van pas kan komen, veel genoemde redenen zijn:

  • De temperatuur regelen
  • Om een ruimte te koelen
  • Om een ruimte te verwarmen
  • Mensen voelen zich behaaglijk bij een bepaalde temperatuur en presteren ook beter.
  • Een constante temperatuur of vochtigheidsgraad doen wonderen.
  • Bij stijgende temperatuur daalt het prestatievermogen vaak.
  • Bij ongeveer 21°C heeft een werknemer, het hoogste prestatievermogen en voelt hij zich comfortabel.
  • Bij een kamertemperatuur van 26°C daalt het prestatievermogen en het comfortabel voelen met meer dan 10% 
  • Bij een kamertemperatuur van 29°C daalt het prestatievermogen en het gevoel van comfort met meer dan 35%. 
  • Om de lucht te reinigen.
  • Om voor lucht circulatie en Luchtverversing zorgen.


En zo zijn er nog wel vele redenen te bedenken, waarom het ideaal zou kunnen zijn om over een airconditioning systeem te beschikken.

 

 

Wat is het elektrisch verbruik van een airco systeem ? :

Vaak is de gedachte dat de aangegeven kW bij een airco systeem ook het elektrisch verbruik is , dit is onjuist .

De kW vermogen die bij een airco systeem vermeld staan is enkel het koel en of verwarm vermogen van het systeem , het huidige verbruik van elektra is lager en staat meestal bij de specificaties van het systeem beschreven .

Vooral bij de huidige inverter systemen is het verbruik zeer laag ,  bijvoorbeeld een systeem met gemiddeld 2.5 kW koelvermogen start al vanaf +- 170 watt tot +- 1.250 watt ( dit is afhankelijk van het gekozen systeem ) 

Wat is een inverter gestuurde airconditioning of lucht/lucht warmtepomp?

Op bijna alle modellen airconditioning is er de keuze voor een inverter gestuurd systeem. Hier wordt een compressor toegepast die niet aan- en uitgaat, maar waarvan de koudemiddelstroom de temperatuur traploos regelt. De invertergestuurde airco zorgt voor een constante binnentemperatuur. De invertertechniek zorgt ervoor dat de airconditioner automatisch en snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het systeem stemt de te leveren koude- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat.Inverter systemen hebben een hoog gebruikscomfort, een zeer laag geluidsniveau en tot 30% lager energieverbruik.Set pointInverter systeemKlein temp.verschilAan/ uit systeemGroot temp. verschilDe inverter houdt de temperatuur stabielStart-up tijd verminderd met 1/3

Waarom kiezen voor een Inverter compressor?

Bij de inverter unit is, door extra ingebouwde technieken en systemen, het toerental van de compressor variabel. Dat maakt de productiekosten hoger maar het biedt wel een aantal grote voordelen. Een inverter unit heeft een toerengeregelde compressor, die de koudebehoefte optimaal regelt op de vraag van de ruimte. De compressor regelt terug in toerental in plaats van steeds aan- en uit te schakelen. Doordat de compressor een lager toerental kan draaien is ook de capaciteit te reduceren (tot 25%). Hierdoor wordt een constantere ruimtetemperatuur bereikt en dus meer comfort.De inverter is ongeveer 40% efficiënter dan een aan/uit unit.Dit resulteert in een laag energieverbruik. De compressor start geleidelijk met een laag toerental en heeft dus geen inschakelpiek (korte hoge startstroom). De inverter heeft tevens een zeer laag geluidsniveau.

Hebben jullie ook zwarte airco's?

Maakt een airco veel lawaai?

De huidige airconditioning systemen hebben een grote technologische vooruitgang geboekt.
De apparaten zijn vervaardigd volgens Europese comfort normen: fluisterstil voor de kleinere vermogens zodat ze toepasbaar zijn in slaapkamers, werkruimtes en leefruimtes.
Inbouwmodellen kunnen zelfs niet hoorbaar worden aangebracht.

Bij de split unit systemen staat de buitenunit in voor het zware werk. De binnenunit conditioneert zo op een stille manier de binnen lucht.
Hierdoor is de overlast voor de eindgebruiker bijzonder minimaal tot niet aanwezig

Uit hoeveel delen bestaat een airco?

Een airco bestaat vaak uit twee delen:

  • Een buiten unit (deze zorgt voor de afvoer van de warme lucht en trekt verse lucht aan)
  • Een binnen unit (deze zorgt voor de verse warme en of koude lucht die u de ruimte in laat)

Maar een airco is toch lelijk en staat in de weg?

Jaren geleden hadden wij deze vraag volmondig met ja moeten beantwoorden.
Maar dit geldt eigenlijk al lang niet meer.
Steeds meer modellen hebben een mooi design, zijn compact of vallen helemaal niet meer op in de ruimte.
Het is ook mogelijk de toestellen perfect in te bouwen in het plafond of zelfs achter de wand.
Waardoor ze bijna niet zichtbaar zijn en zeker niet in de weg staan.

Een airco is toch duur?

Voorheen was een airco systeem inderdaad een flinke investering.

Maar tegenwoordig zijn er airco systemen te krijgen voor ieder budget.
Van mobiele airconditioners tot split units voor kleine en grotere ruimtes.
Dankzij het verhoogde rendement (bv. beter prestatievermogen van het personeel in kantoren) haalt u de kosten van de aankoop er zo uit.
 
Vooral in warme zomers kopen veel mensen impulsief een verrijdbare airco ,om er daarna snel achter te komen dat men beter een splitsysteem van een kwaliteitsmerk had kunnen laten installeren. Laat u daarom goed adviseren voor u tot een aankoop over gaat!
Kwaliteitsmerken gaan gemiddeld 12 jaar mee. De investering is welliswaar hoger, maar de afschrijving is lager.

Aircovoordeel.nl kan u uiteraard alle types leveren en installeren van klasse A merken tot prijsvechters en B merken en alles daar tussen in.

Moet ik mijn hele woning open breken als ik een airco wil?

Nee er hoeft geen uitgebreide verbouwing plaats te vinden als u dat niet wilt.
Tegenwoordig zijn er dunne koelleidingen van bv. splitsystemen die in de wanden of het plafond worden weggewerkt.
Individuele systemen zijn makkelijk en snel te installeren.
Er zijn tevens mobiele airconditioners verkrijgbaar die in verschillende ruimtes kunnen gebruikt worden.
Er is altijd wel een airco systeem te vinden die past bij uw wensen en mogelijkheden.
Wij van Aircovoordeel.nl adviseren u graag, zodat u een gepaste keuze kunt maken.

Wat wordt bedoeld met een monoblok of split unit systeem?

Men spreekt van een monoblok als de binnen en buiten units in èèn toestel zitten zoals dit bijvoorbeeld het geval is bij de zogenaamde mobiele airco's.
En men spreekt van een split unit systeem als beide delen gescheiden zijn in een binnen unit en buiten unit.

Wat is het verschil tussen een single en multisplit airco?

Een single split systeem,

Verwijst naar het geheel van een aircosysteem, dat bestaat uit één binnen- en één buiteneenheid.
Deze twee toestellen samen vormen de basis van elk airconditioning systeem.
Dit systeem is zeer geschikt voor klimaatregeling van een beperkt aantal ruimtes, voor zowel voor residentiële als commerciële toepassingen.

Een multisplit systeem,

Bestaat uit meerdere airco binnenunits die gekoppeld worden aan een buitenunit.
De airco kan per kamer geregeld worden.
De multisplit airconditioners bestaan in verschillende varianten en uitvoeringen.
Een groot voordeel van dit systeem is, dat u niet voor elke ruimte een buitenunit nodig heeft.
Bij een multisplit systeem kunt u verschillende modellen van binnenunits combineren, zo kunt u steeds de ideale binnenunit selecteren voor de desbetreffende ruimte.
De buitenunits zelf zijn compact, stevig en zijn bestand tegen weer en wind.

Aircovoordeel.nl adviseert u graag bij het maken van de juiste keuze, die het best aansluit bij uw persoonlijke omstandigheden.
Voor een advies op maat kunt u altijd contact met ons opnemen, klik op de knop hieronder voor het contact formulier.

Hoe zit dat met die airco's die ook kunnen verwarmen?

In dit geval spreken we over een airco in warmtepomp versie ook bekend als "heatpump".
En als reversible of omkeerbare airconditioning.
Met dit type airco zijn ruimtes op een efficiënte en energiezuinige manier te verwarmen.
Doordat de warmtepomp warmte onttrekt aan de buitenlucht, en deze opwaardeert tot een bruikbaar niveau.
De warmte wordt op deze manier niet opgewekt, maar verplaatst.
Wat zal resulteren in efficiëntie en energie besparing.
Dit type airco is het beste te omschrijven als een omgekeerde airco.

Wat is het comfort gevoel?

Het comfortgevoel is een zeer relatief begrip, zich goed voelen is afhankelijk van verschillende factoren zoals; kamertemperatuur, gemoedstoestand, luchtvochtigheid, luchtcirculatie, luchtverversing, lawaai, stof en de temperatuur in de aanpalende ruimtes.
Airco systemen beïnvloeden de temperatuur door te koelen of te verwarmen, de luchtvochtigheid (bevochtigen en ontvochtigen) en de luchtverversing (verluchten, ontluchten en luchtreiniging).

Wat is de ideale stand voor mijn airco?

 

Airconditioning zorgt voor een ideale en draaglijke temperatuur. Maar deze keus is veelal een persoonlijke overweging.
Echter om hoge stookkosten en verkoudheid te voorkomen voor als u vaak in en uit de te koelen ruimte loopt,
wordt aangeraden wanneer het buiten bijvoorbeeld 32°C is, de binnen temperatuur de binnentemperatuur 6 à 7°C lager te zetten.
We mogen dan van een comfortabel binnenklimaat spreken waarin we ons behaaglijk voelen en beter kunnen presteren.
Maar ook hier spelen diverse factoren een rol en maakt het verschil of de airco voor thuis gebruik is of zakelijk gebruik waar het bijvoorbeeld noodzakelijk is dat producten een bepaalde temperatuur nodig hebben voor de houdbaarheid.
Onze verkoopafdeling staat u graag bij met advies voor een systeem op maat, aansluitend op uw situatie.

 

 

Hoe kan ik uitrekenen hoeveel koelvermogen ik nodig heb?

u vind in google diverse rekentools om de capaciteit van uw airco te bepalen 

Wat voor voordeel heeft de airco op de luchtvochtigheid?

Vooral de relatieve hoge luchtvochtigheid heeft een sterke impact op het comfort.
Een hoge vochtigheidsgraad doet ons transpireren.
De temperatuurdaling veroorzaakt door airconditioning apparaten gaat gepaard met een vermindering van de vochtigheidsgraad van de lucht.
Hierdoor zullen we ons beter voelen en beter kunnen presteren.

En hoe zit dat met de ventilatie en circulatie van lucht?

Airco zorgt ook voor een gelijkmatige luchtverdeling.
De verfrissende en gefilterde luchtstroom doet een aangenaam gevoel ontstaan.
Het comfort is ook afhankelijk van een lage luchtsnelheid die best tochtvrij is.
Hierdoor bent u verzekerd van verse lucht in de ruimte waar de airco staat en zal het tevens nare luchtjes als die van rook cq tabak uit de lucht filteren.

Kan je een airco alleen in de zomer gebruiken?

Tegenwoordig zijn er airco's waar u het hele jaar door plezier van kunt hebben.
De airco's van vandaag de dag kunnen ook lucht zuiveren, ontvochtigen en/of verversen.
En ze kunnen niet enkel koelen, maar ook verwarmen.
Heerlijk fris in de zomer, aangenaam warm tijdens de winter!
Door het slimme verwarmen werkt dit als aanvulling van uw normale warmtebron nog energie besparend ook.

Raak u verkouden of ziek van een airconditioning?

Nee u raakt niet verkouden van airconditioning...
Maar wel door teveel luchtbeweging (tocht) en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten.
De luchtbeweging is daarom best homogeen, wat met de huidige generatie van de airco systemen geen probleem meer is.
Wel wordt aangeraden rekening te houden met jezelf te vaak te verplaatsen, tussen de gekoelde ruimte en de warme buitenlucht

Draagt een airco dan op een goede manier bij aan de gezondheid?

We gaan u niet vertellen dat een airco een wondermiddel is tegen diverse kwaaltjes en dat het bepaalde ziektes kan voorkomen.
Gezondheid gaat voornamelijk gepaard met een gezonde levensstijl en veel bewegen.
Maar de huidige generaties airco's mits goed onderhouden kunnen de gezonde levensstijl wel bevorderen door de verhoging van de luchtkwaliteit.
Veel van de toestellen zijn tegenwoordig uitgerust met lucht reinigings filters en andere speciale filters die bacteriën, virussen, pollen, rook en stof tegenhouden en opnemen.
Hierdoor is de lucht die u inademt in de ruimte met airco een stuk schoner en frisser dan dat deze normaal zou zijn.

Hebben jullie ook een fysieke winkel of showroom?

Momenteel beschikken wij nog niet over een showroom, wij hebben wel diverse opslaglocaties in Dordrecht.  zodat wij uw airconditioner uit voorraad kunnen leveren. Op die manier houden wij ook de kosten laag en dus ook de prijzen.  wij zijn voornamelijk actief op marktplaats & Facebook

https://link.marktplaats.nl/m1739393871

https://link.marktplaats.nl/m1739280677

https://www.facebook.com/InsideDordrecht/

Wat is de levertijd van mijn bestelde airco?

Onze airco's worden in overleg met u geleverd , 90 % van alle systemen komen uit onze eigen voorraad en de mogelijkheid is daar om zeer spoedig te leveren werkdagen .
u besteld uw airco via de webshop of via whatsapp 0625192171 of via mail info@insidedordrecht.nl
wij proberen uw bericht z.s.m. te beantwoorden 

Ik heb het contact formulier ingevuld wanneer nemen jullie contact met mij op?

 

Wij streven ernaar om alle vragen en bestellingen die wij binnen krijgen op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Bij extreme drukte kan dit hooguit een dag langer duren voordat u van ons hoort.

Mocht u na twee werkdagen nog niets hebben gehoord ,vult u dan alstublieft het formulier nogmaals in. Het is dan zeer aannemelijk dat de mail niet goed is aangekomen.
Via onderstaande button komt u direct bij het contact formulier.

Wat zijn jullie garantie voorwaarden?

Garantie voorwaarden :


Op al onze airco systemen zit tenminste 2 jaar tot wel 5 jaar fabrieksgarantie ( bij ieder systeem verschillend ) mits het systeem aantoonbaar in bedrijf is gesteld door een gecertificeerd bedrijf oferkend installateur.

Bij val, stoot, water en externe schade op uw systeem vervalt de garantie

bij kortsluiting en of elektrische problemen op de groep waarop het systeem is aangesloten vervalt de garantie op de electriche componenten.


Op airco systemen met meer dan 1 jaar fabrieksgarantie is jaarlijks onderhoud verplicht vanaf de datum van aankoop.


Let op ! bij fabrieksgarantie op uw systeem zijn enkel de onderdelen en benodigde materialen vrij van kosten, dus niet de  installatiekosten/reparatiekosten 

Airco accessoires :
Op de accessoires van een airco systeem zoals Condenspompen en afstandsbedieningen gelden een beperkte garantieduur van 6 maanden na aankoop .
Het vlotter gedeelte van de condenspomp hoort regelmatig verschoont te worden, bij het nalaten van het reinigen van de vlotter kan de pomp stuk gaan .
De afstandsbediening heeft een hoge kans op stoot, val en waterschade hierdoor kan de afstandsbediening direct stuk gaan .


Verval van recht op garantie :

Garantie vervalt indien 1 van onderstaande van toepassing zijn :

  • De installatie is gemonteerd en of onderhouden door een niet - geautoriseerd persoon , STEK monteur of F-Gassen gecertificeerd bedrijf .
  • Het systeem is niet jaarlijks onderhouden 
  • Er sprake is van vandalisme , diefstal , storm schade , overstroming , brand , val - vocht - druk - en stootschade en of schade aangebracht door personen .
  • Uw systeem niet jaarlijks onderhouden word door een STEK of F-Gassen gecertificeerd bedrijf , 1 jaar vanaf datum van aankoop.
  • Uw systeem is aangepast of verhuist door een niet STEK of F-Gassen gecertificeerd bedrijf .


De fabrikant en of leverancier van uw product zijn niet verantwoordelijk te stellen voor schade zoals winstderving , Commerciele schade en of gezondheidsklachten als gevolg van het gebruik van onze producten en of het niet juist functioneren van deze .

 

wat is de Wet en Regelgeving omtrent F-gassen?

 

Voor de Actuele wet en regelgeving verwijzen wij u door naar de BRL100 website  

HTTPS://BRL100.NL

 

Stek overgang naar F-gassen verordening sinds 01-01-2010

Als u een airco laat installeren, moet deze monteur uiteraard wel bevoegd zijn om bepaalde handelingen te verrichten.
De regel was voor 01-01-2010 dat deze dan in het bezit moest zijn van een STEK certificatie, deze regel is over gegaan naar een Europese wetgeving de F-gassen verordening dit om monteurs verantwoordelijk om te laten gaan met koudemiddel en airco installaties.                                                                 

Wet- en regelgeving                                                                    

Een ieder die te maken heeft met koeltechniek (monteurs, koeltechnische installatiebedrijven, de eigenaar/installatiebeheerder) heeft te maken met regelgeving die van toepassing is op de installatie of werkzaamheden daaraan.
Door steeds verdergaande globalisering is het weleens onduidelijk welke regelgeving van toepassing is en welke gevolgen dit voor u heeft. Hieronder vindt u daarom een kort overzicht van de relevante publicaties en besluiten.

Protocol van Montreal:

Dit is een internationaal verdrag dat is opgesteld om de ozonlaag te beschermen. In dit verdrag is dan ook opgenomen om de productie van een aantal stoffen waarvan men aanneemt dat ze de ozonlaag aantasten uit te faseren.Het verdrag werd ondertekend op 16 september 1987 en werd op 1 januari 1989 van kracht.

Europese verordening 2037/2000:

Deze publicatie gaat met name over het uitfaseren van ozonaantastende stoffen binnen de koeltechniek en betreft voornamelijk regels over het uitfaseren van CFK’s en HCFK’s. Deze publicatie is gebaseerd op het protocol van Montreal.

Aanwijzingsregeling Stichting Erkenningsregeling voor de uitoefening van het Koeltechnisch Installatiebedrijf:

Na het van kracht worden van het Protocol van Montreal heeft Nederland besloten om, vooruitlopend op de Europese regelgeving een nationale regelgeving op te stellen die ozonaantastende stoffen reguleert.

De Stichting Erkenningsregeling voor de Uitoefening van het Koeltechnisch Installatiebedrijf (STEK) te 's-Gravenhage werd in 1992 aangewezen als instelling, bedoeld in artikel 13, eerste lid, van het Besluit inzake stoffen die de ozonlaag aantasten (1995). Sinds 2010 is deze regeling Europees gefundeerd in de F-gassenverordening en in Nederland via de ministeriele regeling
Uitvoeringsregeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen milieubeheer.

Hierin staan de minimale eisen die binnen Europa gelden omschreven aangevuld met aanvullende bepalingen zoals Nederland die stelt. Deze eisen gelden voor: installatiebedrijven, monteurs, exameninstanties en keuringsinstanties. Verder komt uitgebreid aan de orde welke installaties onder deze regeling vallen.
Aanvullend aan de uitvoeringsregeling bestaat er een Leidraad Examinerende Instanties en Richtsnoeren t.b.v. de certificering, tussentijdse beoordeling en herkeuring van bedrijven.
Hierin staat omschreven waaraan een examen en keuringsinstantie moeten voldoen.

Protocol van Kyoto:

In 1997 opgesteld in de Japanse stad Kyoto en regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Met het verdrag zijn industrielanden overeengekomen om de uitstoot van broeikasgassen - o.a. koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4), lachgas (N2O) en een aantal fluorverbindingen (CFK's, PFK's en zwavelhexafluoride (SF6)  in 2008-2012 met gemiddeld 5,2% te verminderen ten opzichte van het niveau in 1990. Op 16 februari 2005 is het Kyoto-protocol officieel in werking getreden.

Europese verordening 842/2006:

Deze publicatie gaat voornamelijk over fluorkoolstoffen (HFK’s) en omschrijft waaraan voldaan moet worden bij gebruik van deze stoffen. Ook stelt de verordening eisen aan opleidingen, bedrijfscertificering, rapportage en onderhoud van installaties. Deze verordening is gebaseerd op het protocol van Kyoto.

In Nederland wordt deze verordering geimplementeerd via de Ministeriele regeling. De uitvoering hiervan ligt bij VROM/SenterNovem.
Uitvoeringsregeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen milieubeheer

Hierin staan de minimale eisen die binnen Europa gelden omschreven aangevuld met aanvullende bepalingen zoals Nederland die stelt. Deze eisen gelden voor: installatiebedrijven, monteurs, exameninstanties en keuringsinstanties, verder komt uitgebreid aan de orde welke installaties onder deze regeling vallen.
Aanvullend aan de uitvoeringsregeling bestaat er een Leidraad Examinerende Instanties en Richtsnoeren t.b.v. de certificering, tussentijdse beoordeling en herkeuring van bedrijven.
Hierin staat omschreven waaraan een examen en keuringsinstantie moeten voldoen.

Europese verordening 97/23/EG:


In de volksmond de PED (Pressure Equipment Directive) genoemd. In deze regelgeving staan eisen waaraan drukapparatuur moet voldoen. De achterliggende gedachte van deze regelgeving is om handelsbelemmeringen binnen Europa op te heffen. Deze verordening is in Nederland van kracht geworden als Warenwetbesluit drukapparatuur.

In de warenwetbesluit drukapparatuur staan onder ander de volgende onderwerpen omschreven:

  • Welke installaties onder deze regeling vallen.
  • Eisen waaraan het ontwerp en het vervaardigen van een installatie moet voldoen.
  • Omschrijving voor het keuren en aanbrengen van de CE markering op de installatie.
  • Omschrijving van de documentatie en materiaal type goedkeuring.
  • Eisen aan keuringsinstanties (NOBO, notified body)
  • Omschrijving voor het in bedrijf nemen en de keuringsplicht van installaties. 

 

 

In het geval van de aankoop bevestigen u dat u voldoet aan " Verordening (EU) nr. 517/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 &uuml inzake gefluoreerde broeikasgassen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 842/2006" en alleen een F-gassen gecertificeerd bedrijf mag de inbedrijfstelling uitvoeren.

wilt u meer weten over wet & regelgeving kijk dan eens op de pagina Veelgestelde vragen.